Aktywności

Kupuję używane EV – na co uważać?

Start Fora Nowa technologia Elektromobilność Kupuję używane EV – na co uważać?

• Temat jest pusty.
  • Autor
    Jan Polska

Rynek używanych EV w Polsce rośnie, ale kupujący muszą uważać. Bateria to najdroższa część samochodu elektrycznego i jej stan decyduje o wartości auta. Jak sprawdzić stan baterii przed zakupem? SOH (State of Health) poniżej 70% to sygnał ostrzegawczy.

Na co jeszcze zwracać uwagę: historia ładowania (duży udział szybkiego ładowania degraduje baterię), czy był serwisowany, skąd pochodzi (import z cieplejszych krajów bywa korzystny). Moje doświadczenie z zakupem Zoe po 4 latach – proszę o pytania.

Jan95
    Jan95

Kupiłem używaną Teslę Model 3 z 2020 roku (100 000 km) rok temu. Sprawdziłem SOH przez aplikację Tessie – 87%. Przy zakupie negocjowałem cenę uwzględniając tę wartość. Realna rada: przed zakupem zawsze wykonaj jazdę testową na autostradzie i sprawdź maksymalną pobieraną moc ładowania DC. Jeśli auto pobiera znacznie mniej niż nominalna moc – bateria jest zdegradowana bardziej niż wskazuje SOH. Serwis Tesla w Polsce: Warszawa, Kraków, Gdańsk – obsługują sprawnie ale drogie naprawy blacharskie.

Aktywista
    Aktywista

Uwaga na import z Holandii i Belgii – dużo używanych EV stamtąd, bo kraje te miały wcześniej silne subwencje. Problem: część tych aut była leasingowana przez firmy i miała bardzo intensywne szybkie ładowanie (>80% naładowań z DC). To degraduje baterię szybciej. Sprawdź historię serwisową i zażądaj raportu z historii ładowania jeśli sprzedawca ją ma. Nissan Leaf na rynku wtórnym: uważaj na generacje bez aktywnego chłodzenia baterii (przed 2019) – te mają poważną degradację latem.

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć na ten temat.

Up