Start › Fora › Nowa technologia › Efektywność energetyczna › Termomodernizacja w ramach Czystego Powietrza – jak to działa?
- Temat jest pusty.
-
AutorPosty
-
Ania2021
Ania2021 24 stycznia 2026 o 10:40Program „Czyste Powietrze” to największy program termomodernizacyjny w historii Polski – 103 miliardy złotych budżetu, setki tysięcy wniosków. Ale efekty są poniżej oczekiwań: biurokracja odstrasza wnioskodawców, wykonawcy są niecertyfikowani, a część dotacji idzie na kotły gazowe, które nie są do końca ekologiczne.
Czy program idzie we właściwym kierunku? Jak poprawić dostępność dofinansowania dla osób starszych i z niższymi dochodami? Jakie są Wasze osobiste doświadczenia z programem?
Jan95
Jan95 1 lutego 2026 o 12:30Program Czyste Powietrze kuleje w szczegółach: 1) Formularz online jest zbyt skomplikowany dla seniorów bez wsparcia – potrzebne jest doradztwo. 2) Weryfikacja wykonawców jest niewystarczająca – wiele firm szybko certyfikuje się tylko po dotację. 3) Wypłata dotacji po realizacji (nie zaliczkowo) wyklucza ubogich, którzy nie mają kapitału na inwestycję. Nowe zmiany z 2025 roku (prefinansowanie przez gminy) idą w dobrym kierunku, ale skala jest za mała. Potrzeba 10x więcej gminnych koordynatorów programu.
misiek23
misiek23 6 lutego 2026 o 16:20Wdrożyłem termomodernizację dzięki Czystemu Powietrzu – ocieplenie, nowe okna, pompa ciepła. Łączny koszt 65 000 PLN, dotacja 32 000 PLN (jestem w 2 progi dochodu). Czas od wniosku do decyzji: 5 miesięcy (złożyłem wniosek na początku, teraz podobno szybciej). Wypłata: 8 tygodni po dostarczeniu wszystkich dokumentów i protokołu odbioru. Ogólnie zadowolony, ale biurokracja jest naprawdę żmudna. Wskazówka: skorzystaj z bezpłatnego doradcy energetycznego w gminie – bez niego nie dałbym rady.
-
AutorPosty
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć na ten temat.