Aktywności

Rowery cargo i hulajnogi elektryczne w miastach – czy warto inwestować?

Start Fora Nowa technologia Elektromobilność Rowery cargo i hulajnogi elektryczne w miastach – czy warto inwestować?

• Temat jest pusty.
  • Autor
    Ania2021

Rowery cargo elektryczne mogą zastąpić samochód dostawczy w centrum miasta – ładowność do 200 kg, zasięg do 100 km, brak opłat za wjazd do stref ograniczonych. W Amsterdamie i Kopenhagii to już standard. W Warszawie i Krakowie widzę pierwsze cargo-rowery kurierów i sklepów.

Jakie firmy w Polsce oferują rowery cargo w modelu B2B? Czy da się prowadzić mikrolokalny biznes dostawczy wyłącznie na rowerze elektrycznym? I jak wygląda sprawa parkowania i ładowania w centrach miast?

Jan Polska
    Jan Polska

W Warszawie pracuję jako kurier i przeszedłem z samochodu dostawczego na rower cargo elektryczny (Urban Arrow Cargo) rok temu. Mój raport: w promieniu 10 km od centrum – rower jest szybszy niż auto w godzinach szczytu. Zarabiam tyle samo, nie płacę za paliwo, za parking, za wjazd do strefy (na razie nie ma w Warszawie, ale to kwestia czasu). Problem: deszcz jest nieprzyjemny mimo osłony. I klienci czasem są zaskoczeni gdy przyjeżdżam na rowerze zamiast busem. Mój werdykt: bardzo polecam dla kurierów miejskich.

Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć na ten temat.

Up