Start › Fora › Elektrownia atomowa w Polsce › Energetyka jądrowa i OZE – jak je razem zintegrować w systemie?
- Temat jest pusty.
-
AutorPosty
-
Aktywista
Aktywista 3 marca 2026 o 11:20Jednym z argumentów za energetyką jądrową jest jej komplementarność z OZE – atom zapewnia stałą moc podstawową, podczas gdy wiatr i słońce są niestabilne. Ale czy to takie proste? Elastyczność reaktorów AP1000 jest ograniczona – nie można ich dowolnie zwiększać i zmniejszać mocy jak elektrowni gazowej.
Jak w praktyce wygląda praca EJ w systemie z dużym udziałem OZE? Przykłady z Francji czy Niemiec mogą być pouczające. Co myślicie – czy połączenie atomu i OZE to optymalne rozwiązanie dla Polski?
Jan95
Jan95 11 marca 2026 o 14:30To bardzo ciekawe zagadnienie. AP1000 można prowadzić w trybie „load following” – zmiana mocy o 5% na minutę między 20-100% mocy nominalnej. To lepsza elastyczność niż stare reaktory, ale gorsza niż elektrownia gazowa. W systemie z 50% OZE reaktor jądrowy może uzupełniać deficyt w nocy i podczas bezwietrznych dni. Francja robi to od dekad. Problem: Polska musi jednocześnie budować EJ i rozwijać OZE – podwójna inwestycja, ale wspólnie osiągamy 100% czystej energii.
Aktywista
Aktywista 15 marca 2026 o 14:00Mam inne zdanie. Przy tempie spadku cen OZE i magazynów energii – do 2040 roku, gdy polska EJ mogłaby ruszyć, kombinacja PV+wiatr+magazyny może być tańsza i szybsza do wdrożenia niż atom. Niemcy wyszli z atomu i nie mają problemów z zasilaniem – mają problemy polityczne z wyłączeniami, ale elektrycznie działają. Polska powinna postawić bardziej agresywnie na OZE zamiast czekać 15+ lat na atom. To moja kontrowersyjna opinia – zapraszam do dyskusji.
-
AutorPosty
Musisz być zalogowany, aby odpowiedzieć na ten temat.